Uusia tuttavuuksia Teijon Masuunin sadonkorjuutorilla

Jokasyksyinen Teijon Masuunin järjestämä Sadonkorjuutori pidettiin 7.9.2024 ja tämä jos mikä tarjosi Teijo Guiden väelle (kokoonpanossa Mikko, Mirka ja Noora) oivan tilaisuuden tutustua paremmin erilaisiin lähialueen toimijoihin. Varsinkin minulle (Nooralle), suhteellisen tuoreena teijolaisena ja salolaisena, riitti torilla paljonkin uusia tuttavuuksia. 

Perniöläisen Metsälammen puutarhan kasvattamat koristekurpitsat, sekä itse kasvatetuista kukista sidotut kuivakukkakimput herättivät ihastelua.

Sadonkorjuutorin houkuttelevan läheinen sijainti sai Teijo Guidenkin väen ajatukset raksuttamaan. Olimme nimittäin Mikon ja Mirkan kanssa jo melkein laittamassa omaa kojua pystyyn torille, saatuamme edeltävänä päivänä idean sieni -ja omenapiirakoiden myymisestä syksyisessä pop-up kahvilassa.

Hetken jahkailun jälkeen päätimme (tällä kertaa) sittenkin jättää piirakoiden leipomisen ja keskittyä nauttimaan itse tapahtumasta. Piirakoista ja trangialla keitetystä pannukahvista saatetaan kyllä kuulla vielä, vaikkei tämä spektaakkeli nyt päätynytkään osaksi toria.

Näitä herkkiä ja kauniita Tiina Harjolan Lempi-astioita on myynnissä Teijon Masuunin taide -ja käsityöputiikissa.

Sadonkorjuutorilla oli myös useita taiteilijoita ja käsityöläisiä, mutta lähiruokapäivän kunniaksi Teijo Guiden huomio keskittyi tällä kertaa torin ruokatarjontaan, sekä yrityksiin Salon seudulla. Vaikka tori oli vetänyt kyllä hienosti myyjiä Salon ulkopuoleltakin.

Metsäsienet ja villiyritit - lähiruokaa parhaimmillaan

Salolaisen Luonnonoikku-yrityksen tuotteissa kiinnostuksen herätti metsäsienten hyödyntäminen useissa erilaisissa tuotteissa. Luonnonoikku valmistaa itse kerätyistä sienistä puolivalmiita aterioita, kuten keittoja, risottoja ja kastikkeita.

Pakkaukset ovat esteettisesti kauniita ja sisältävät valmistusohjeet, joten nämä sopivat hyvin myös lahjaksi sienten ystäville. Tai retkiruoaksi, kevyen painon ja helpon valmistuksen ansiosta. Metsäsienet näkyivät myös erilaisissa suolasekoituksissa makujen tuojana.

Ostoskassiini päätyivät tattikeittoainekset, sekä purnukka nokkospestojauhetta.

Luonnonoikun tuotteissa on hyödynnetty tatteja, suppilovahveroita, kantarelleja ja mustavahakkaita.

Metäsienet ja villiyrtit näkyivät myös perniöläisen Alaspään maatilan valikoimassa. Kojulla oli monenmoista tutkittavaa ja tuotteista huokui lämminhenkisyys ja luonnonmukaisuus.

Oli kuivattuja yrttejä, yrteistä ja sienistä valmistettuja erilaisia jauheita ja mausteseoksia, sekä luonnon antimista tai omasta sadosta valmistettuja siirappeja, hilloja ja hyytelöitä. Teijo Guiden väelle tarttui mukaan komeita luomukurpitsoja, metsäistä makusuolaa, sekä punasipulihilloketta.

Jälkikäteen tutustuessani tilan toimintaan, selvisi, että tilalla tehdään edellä mainittujen tuotteiden ja luomuviljelyn lisäksi myös omista metsistä saatuja ‘Kallen klapit’ -polttopuita. Metsät ovat myös luomusertifioituja ja niitä hoidetaan jatkuvan kasvatuksen menetelmin. Tämän kaltaiset yritykset saavat hyvälle mielelle ja herättävät arvostusta!

Alaspään maatilan tuotteissa näkyivät luonnonmukaisuus, sekä erilaiset luonnon antimet ja yrtit.

Chilibaarissa paremmin sisälle chiliskeneen - euforiaa ja meditointia chilin avulla?

Salon (vai koko Suomen?) parhaita chilejä kasvattavan Chilikeisarin Chilibaari oli myös paikalla syystorilla.

Vaikken huonon toleranssin vuoksi ole ehkä se paras chiliasiakas, liputan silti henkeen ja vereen tätä leppoisaa ja taitavaa Chilikeisaria (tunnetaan myös Pentti Heinänä)! Tuotteet ovat niin mainion näköisiä ja kuuloisia, että voisin alkaa kasvattamaan toleranssiani ihan vain päästäkseni nauttimaan näistä eri tuotteista.

Heinän puutarhan Chilibaarissa kävi kuhina.

Omasta maustekaapistani löytyy jauhettua Lemon dropia, mikä sopii sitruunaisen maun vuoksi hyvin esimerkiksi kala -ja kanaruokiin.

Opin päivän aikana pari uutta juttua chiliskenestä. Ensinnäkin sen, että chilin sisältämän kapsaisiinin aiheuttama polte vapauttaa kehoon endorfiiniryöpyn, minkä jälkeen voi olla lähes päihtynyt ja euforinen olo. Jotkut jäävätkin jopa riippuvaiseksi tästä tunteesta ja sitä kautta myös chilistä. Pohdimme Chilikeisarin kanssa pilke silmäkulmassa chilin mahdollisuuksia alkoholin ja muiden päihdyttävien aineiden korvaajana.

Mirka tiesi kertoa, että eräät harrastavat chilien avulla mielenhallintaa ja mielen vahvistamista. Ideana on pysyä rauhallisena läpi chilin polttavuuden, eikä antaa kivun ottaa valtaa. He ikään kuin meditoivat tiensä poltteen läpi. Oliskohan chili siis se puuttuva palanen omienkin meditointitaitojen seuraavalle tasolle viemiseksi?

Mikko oli meistä se, joka oli Chilibaarin tiskillä kuin lapsi irtokarkkihyllyllä, ja hänen mukaansa lähtikin pussillinen erilaisia chililajikkeita. Minä sen sijaan maistelin tyytyväisenä Chilikeisarin Lempeitä viipalekurkkuja, jotka olivat tarpeeksi mietoja ja hyvän makuisiakin. Kurkkuviipaleista levisi suuhun mukava lämpö, mutta päihtymyksen tai meditatiivisen tilan tavoitteluun tästä tuotteesta ei taida olla.

Ei saa ajaa lähiruokakioskin ohi!

Ylönkylässä sijaitseva itsepalveluperiaatteella toimiva lähiruokakioski Pikantti oli mukana Hunajavilli ja Varsin Villi -tuotteilla. Maistatuksessa oli kanervan ja puolukan kukissa pörränneiden mehiläisten tuotosta, ja Mikon ja Mirkan ostoskoriin valikoitui makuraadin tarkan harkinnan jälkeen puolukkahunajaa. Saimme pienen pintaraapaisun hunajan tuottamisen maailmasta ja minulle ainakin jäi olo, että tästä olisi kiinnostavaa tietää lisääkin.

Kanervan kukkien medestä valmistunutta hunajaa.

Ulla Tiihosen lisäksi paikalla oli muitakin Hunajavillin työntekijöitä.

Samalla saimme myös lisätietoa lähiruokakioski Pikantin toiminnasta ja itselläni tuli vähän suru puseroon, kun en käyttänyt koko kesänä kioskin valikoimaa. Aina tuli mentyä vain ohi, Perniöön ruokakauppaan ajellessa. Ulla vastasikin topakasti tähän voivotteluuni, että “Ei saa ajaa ohi!”. Enkä varmasti ajakaan seuraavalla kerralla, käsi sydämellä.

Päivän lopetus kakkujen ja taiteen parissa

Torin loputtua kävimme vielä after kahvilla ja kakuilla Teijon Masuunin kahvilassa ja ehdimme nipin napin kiertämään yhden juuri alkaneista näyttelyistä.

Vikkeläliikkeinen Mikko oli kylläkin ehtinyt jo päivän aikana käydä muissakin uusissa näyttelyissä. Masuuni on nyt syyskauden auki la-su klo 12-16 ja nyt alkaneet näyttelyt ovat esillä 1.12 asti, joten vielä on hyvin aikaa käydä vaikka useammankin kerran.

Nyt meidät jouduttiin jo lähestulkoon savustamaan pihalle, kun emme meinanneet malttaa poistua kakkulajitelman ja taulujen luota. 

Iloiset kahvittelijat Mikko ja Mirka.

Anne Buljugin öljyväriteos on osa Pidot -nimistä yhteisnäyttelyä. Näyttelyn teemana ovat juhlat, joissa ruokaa riittää ja juomaa virtaa, ja joissa tavataan hyviä ystäviä ja käydään tärkeitä keskusteluja.

Teijo Guiden puolesta kiitos Juhalle ja Marjalle syystorin järjestämisestä, sekä innovatiivisille yrittäjille ja käsityöläisille, keitä ilman koko toria ei luonnollisesti olisi!

Edellinen
Edellinen

Keskiviikkoisin Teijolla joogataan ja saunotaan

Seuraava
Seuraava

Teijo Guiden epävirallinen perustamistapaaminen